Zacht water heeft vele voordelen en weinig nadelen. Zacht water, ook wel onthard water genoemd, is meestal door middel van ionenwisseling met een harscilinder ontdaan van calciumionen. Deze ionen worden vervangen door natriumionen. Onthard water wordt wel eens verward met gedemineraliseerd (demi) water, wat slecht kan zijn voor koperen leidingen en apparatuur. Bij ionenwisseling worden het aantal deeltjes in het water en de zuurgraad echter niet veranderd, bij het demineraliseren van water wel. Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld koperen leidingen, die na lange tijd kunnen gaan lekken.

Gezondheidsproblemen levert zacht water ook niet op. Voor het ontharden van 10 dH tot 0 dH is  slechts een toevoeging van 85 mg natrium per liter water nodig. De voeding die een volwassene dagelijks consumeert bevat gemiddeld al 6000 milligram zout. Minder dan 2 procent van de dagelijkse inname wordt dus veroorzaakt door de ontharder, de overige 98 procent krijgt men binnen door voeding.

Tegelijkertijd zorgt de ontharder ervoor dat mensen wat minder calcium binnen krijgen, ook dat is geen probleem. Calcium uit water wordt door de ongebonden vorm niet in het lichaam opgenomen en heeft dus geen invloed op de calciuminname. Voeding zoals melk- en zuivelproducten, volkoren brood, groenten en fruit, vette vis en orgaanvlees etc bezit de vorm van calcium die het menselijk lichaam nodig heeft. Voldoende calcium krijg je dus binnen door een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon.